Søg Vis menu

Lokale kvalitetsfødevarer

22. dec 2020

Det er blevet nemt at handle lokalt

Mælk, fløde og ost fra Andelsmejeriet, Bornholmergris fra slagteriet, mel fra Valsemøllen.

Pasta fra Pastariget, rapsolie og sennep fra Lehnsgaard, Bornholms Oliemølle, kartofler fra Vellensbygård eller Blemmemølle.

Kvalitetsprodukter, der kommer fra det bornholmske landbrug og er tilgængelige på hylderne og i køledisken i de bornholmske supermarkeder.

Mælken fra det lokale mejeri, som vi finder i supermarkederne, udgør kun en lille del af mejeriets produktion. St. Clemens i Klemensker er en eksportvirksomhed, der afsætter oste i store dele af verden. Og de gør det godt! Mejeriet har vundet adskillige priser for deres oste, især blåskimmelosten, som har vundet mange både nationale og internationale priser for den høje kvalitet. Ikke kun mejeriets ost er i international topklasse. I marts i år vandt mejeriets smør VM i World Championship Cheese Contest i Wisconsin i klassen saltet smør. Virkelig flot af vores lokale mejeri og de 66 medarbejdere!

Den største af de lokale fødevareforarbejdningsvirksomheder er slagteriet i Rønne, Danish Crown. Slagteriet har over 200 medarbejdere og slagter både konventionelle grise, Bornholmergrise og OUA-grise, grise, der er opdrættet uden brug af antibiotikabehandling. Hvis vi vil være sikre på at sætte tænderne i bornholmsk grisekød, skal vi vælge Bornholmergris, når vi handler i supermarkedet. Det øvrige bornholmske grisekød bliver sendt væk fra øen til videre forarbejdning og pakning.

I Aakirkeby har Niels Jespersen succes med at male mel af det bornholmske korn. Årligt maler Bornholms Valsemølle mel af godt 3.000 ton bornholmsk korn, nogenlunde ligeligt fordelt mellem økologisk og konventionelt. Kornet er primært hvede og rug, men møllen bruger også meget spelt, durum og manitoba. Udover at melet sælges lokalt, er der også flere landsdækkende supermarkedskæder, der forhandler mel fra Bornholms Valsemølle. Møllen beskæftiger i alt 12 medarbejdere.

Mel bruger Finn Harild, når han producerer den populære pasta fra Pastariget. Melet er malet af durumhvede, Finn selv har dyrket på sine marker hørende til Frennegård ved Svaneke. Finn og hans kone Susanne etablerede Pastariget i 2009, og det er Susanne, der sammen med 3 ansatte står for produktionen af den lokale, klimavenlige pasta.

Lehnsgaard, Bornholms Oliemølle, har siden 2003 produceret olie på basis af bornholmsk raps. Siden er der også kommet produktion af sennep, der udelukkende er baseret på bornholmske sennepsfrø til, og der er meget at vælge mellem: Ikke færre end 14 forskellige smagsvarianter af Lehnsgaards sennep er at finde på hylderne i supermarkederne. Bornholms Oliemølle beskæftiger 4 medarbejdere i produktionen.

Og så har de lokale kartoffelavlere også fundet vej til supermarkedernes hylder. Året rundt kan man finde bornholmske kartoflerne i grøntafdelingen, og i sæsonen kan der også være mulighed for at finde lokaldyrket frugt og grønt, når du er ude at handle.

Så der er rig mulighed for at handle lokale kvalitetsfødevarer – til glæde for de lokale producenter men i høj grad også til glæde for klimaet!

God jul og godt nytår!